Vitamina E
Vitamina E este o vitamină importantă pentru o imunitate puternică, o piele și ochi sănătoși. Are un puternic efect antioxidant, ceea ce înseamnă că protejează celulele de deteriorare. Cel mai adesea obținem această vitamină din alimente. Surse bune sunt uleiul vegetal, legumele cu frunze - spanac, alimentele cu cereale, ouăle și nucile.
Deficitul de vitamina E se poate manifesta în mai multe moduri. Cele mai frecvente simptome ale deficienței de vitamina E includ afectarea funcției organelor de reproducere, tulburări nervoase și musculare, dificultăți de mers și scăderea imunității.
Una dintre cele mai importante proprietăți ale vitaminei E este cea de antioxidant. Prin urmare, ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. Fumătorii, în special, ar trebui să aibă cantități suficiente de vitamina E, deoarece aceștia sunt afectați direct de radicalii liberi (una dintre cauzele radicalilor liberi), iar produsele din tutun reduc direct nivelul acestei vitamine. Deficitul de vitamina E poate duce la pierderea coordonării musculare și la afectarea vederii și a vorbirii. Există situații specifice în care poate apărea o deficiență a acestei vitamine. Persoanele care au probleme de absorbție a grăsimilor pot fi expuse riscului, o problemă comună pentru cei care se luptă cu boli inflamatorii intestinale, boala Crohn, boli hepatice sau insuficiență pancreatică. Cei care au fost diagnosticați cu fibroză chistică sau persoanele care au suferit o operație de bypass gastric.
Vitamina E ajută la optimizarea colesterolului, regenerează pielea, este implicată în calitatea părului, optimizează hormonii, ajută în cazul sindromului premenstrual (PMS), este implicată în funcția vizuală, îi poate ajuta pe cei cu declin cognitiv, îmbunătățește rezistența fizică, iar în sarcină este implicată în dezvoltarea și creșterea fătului.