Vitamina E
Vitamina E nu este doar o vitamină; este de fapt un grup de compuși solubili în grăsimi. Există opt tipuri diferite de vitamina E, alfa-tocoferolul fiind cea mai frecventă formă din organism. În organism, acesta poate fi depozitat în exces în depozitele de grăsime și în ficat.
Una dintre cele mai importante proprietăți ale vitaminei E este cea de antioxidant. Prin urmare, ajută la combaterea radicalilor liberi. Fumătorii, în special, ar trebui să aibă cantități suficiente de vitamina E, deoarece aceștia sunt afectați direct de radicalii liberi (una dintre cauzele radicalilor liberi), iar produsele din tutun reduc direct nivelul acestei vitamine. Deficitul de vitamina E poate duce la pierderea coordonării musculare și la afectarea vederii și a vorbirii. Există situații specifice în care poate apărea o deficiență a acestei vitamine. Persoanele care au probleme de absorbție a grăsimilor pot fi expuse riscului, o problemă comună pentru cei care se luptă cu boli inflamatorii intestinale, boala Crohn, boli hepatice sau insuficiență pancreatică. Cei care au fost diagnosticați cu fibroză chistică sau persoanele care au suferit o operație de bypass gastric.
Vitamina E ajută la optimizarea colesterolului, regenerează pielea, este implicată în calitatea părului, optimizează hormonii, ajută în cazul sindromului premenstrual (PMS), este implicată în funcția vizuală, îi poate ajuta pe cei cu declin cognitiv, îmbunătățește rezistența fizică, iar în sarcină este implicată în dezvoltarea și creșterea fătului.