Uleiuri, grăsimi și oțeturi
Grăsimile sunt o parte integrantă a dietei noastre. Ele reprezintă unul dintre principalii nutrienți care sunt esențiali pentru viața noastră. Grăsimile sunt alcătuite din trigliceride. Moleculele lor sunt compuse din atomi de carbon și hidrogen, a căror compoziție determină dacă este o grăsime bună sau rea.
Grăsimea nu numai ca sursă de energie
În nutriție, este unul dintre principalii macronutrienți. Într-o dietă sănătoasă, o persoană ar trebui să obțină cea mai mare parte a aportului de grăsimi din acizi grași nesaturați, iar aportul zilnic de grăsimi ar trebui să fie între 30-35%. Organismul are nevoie de grăsimi, deoarece acestea fac parte din membranele celulelor și sunt implicate, alături de carbohidrați, în producerea de energie. În plus, datorită grăsimilor putem absorbi și folosi vitaminele care sunt solubile în grăsimi, adică vitaminele A, D, E, K. De asemenea, ele servesc ca sursă de energie, sunt o sursă de acizi grași, formează o parte protectoare a organelor, cum ar fi rinichii, și acționează ca un izolator termic al corpului. În plus, grăsimile sunt o parte importantă a structurii celulelor, protejează inima și reduc colesterolul rău din sânge.
Ce grăsimi ar trebui să prefer?
S-a demonstrat că grăsimile mononesaturate îmbunătățesc nivelul colesterolului din sânge. Printre acestea se numără uleiul de măsline, uleiul de canola, uleiul de cânepă, avocado, nucile (migdale, fistic, caju, nuci pecan și alune).
Cele mai importante grăsimi omega-3 sunt ALA (acid alfa-linolenic), DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic). Cele mai multe surse vegetale (de exemplu, inul, cânepa și chia) sunt bogate în ALA, în timp ce sursele de fructe de mare (de exemplu, peștele) și algele sunt bogate în EPA și DHA.
Nu în ultimul rând, puteți include uleiul MCT, care provine din nuca de cocos. Ați auzit cu siguranță că acizii grași saturați sunt dăunători pentru sănătate. Este posibil să fie adevărat, dar nuca de cocos este excepția care confirmă regula. Trigliceridele pe care le conține nuca de cocos sunt grăsimi cu lanț mediu (MCT), iar acest lucru le face diferite de alți acizi grași saturați. Aceste grăsimi MCT sunt mai ușor de metabolizat de către organism și pot fi utilizate foarte eficient de către acesta pentru a produce energie. În plus, grăsimile MCT din nuca de cocos au proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.