Matcha
Ceaiul Matcha își are originile în China și, din secolul 12, și în Japonia, unde face parte din ceremoniile tradiționale de ceai și de unde provine și numele său. Ceaiul Matcha are câteva particularități specifice. Una dintre cele mai importante este cultivarea și recolta sa, dar mai ales efectele sale pozitive asupra organismului uman. Conține o cantitate mare de antioxidanți, polifenoli și, de asemenea, catechine, care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.
La fel ca și ceaiul verde, Matcha provine din planta Camellia sinensis. Totuși, aceasta este cultivată în condiții diferite și are, prin urmare, un profil nutrițional diferit. Aproape 20 - 30 de zile înainte de recoltare plantele de ceai sunt acoperite cu mare atenție pentru a preveni expunerea directă la soare. Această etapă asigură creșterea clorofilei și creșterea conținutului de aminoacizi. După ce frunzele de ceai sunt recoltate, acestea sunt măcinate într-o pulbere fină - Matcha. Aceasta conține substanțele nutritive din întreaga frunză de ceai, ceea ce are ca efect creșterea conținutului de cofeină și antioxidanți.
Matcha este bogată în catechine, care sunt antioxidanți naturali. Conform studiilor, Matcha conține de până la 137 de ori mai multe catechine decât alte tipuri de ceai verde. Consumul de Matcha reduce semnificativ daunele oxidante cauzate de radicalii liberi.
Matcha poate fi preparat ca băutură caldă sau rece. În multe colțuri ale lumii, ea este adăugată în numeroase rețete, iar în Republica Cehă, deja în multe cafenele, veți găsi deserturi cu Matcha. Dacă alegeți varianta caldă a băuturii, vă recomandăm să folosiți un bătător de Matcha pentru preparare.
TIP pentru a prepara corect Matcha:
- Pregătiți o farfurie mai largă, o linguriță, un bătător, apă fierbinte
- Luați 1/2 linguriță din pachetul de Matcha și cerneti-o printr-o sită în farfurie
- Turnați Matcha cu 1 decilitru de apă la temperatura de 75°C (în condiții normale, apa ajunge la această temperatură cam la 2 minute după ce a fiert)
- Introduceți bătătorul și bateți Matcha pentru a face spumă.
Pentru varianta rece, pregătiți-o simplu într-un shaker. La 200 ml de apă folosiți 2 - 4 g de Matcha și nu uitați să o agitați bine pentru a obține o consistență spumoasă. Atât varianta rece cât și cea caldă pot fi încercate și cu lapte, ideal cu lapte de cocos sau de migdale, pentru a menține un echilibru adecvat al nutrienților.