Matcha
Ceaiul Matcha își are originile în China și, din secolul al XII-lea, tot în Japonia, unde face parte din ceremoniile ceaiului și de la care își ia și numele. Ceaiul matcha are mai multe caracteristici specifice. Una dintre cele mai importante este cultivarea și recoltarea ulterioară, dar mai ales efectele sale pozitive asupra organismului uman. Conține o cantitate mare de antioxidanți, polifenoli și, de asemenea, catechine, care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.
Ca și ceaiul verde, Matcha provine din planta Camellia sinensis. Cu toate acestea, este cultivat după obiceiuri diferite și, prin urmare, are un profil nutrițional diferit. Cu aproximativ 20 - 30 de zile înainte de recoltare, planta de ceai este acoperită cu grijă pentru a evita lumina directă a soarelui. Acest pas asigură o creștere a clorofilei și o creștere a conținutului de aminoacizi. Odată ce frunzele de ceai sunt recoltate, acestea sunt măcinate într-o pulbere fină - Matcha. Contine nutrienti din intreaga frunza de ceai, ceea ce are ca efect cresterea continutului de cafeina si antioxidanti.
Matcha este bogat în catechine, care sunt antioxidanți naturali. Potrivit unui studiu, Matcha are de până la 137 de ori mai multe catechine decât alte tipuri de ceai verde. Consumul de Matcha reduce astfel semnificativ daunele oxidative cauzate de radicalii liberi.
Matcha poate fi preparat ca o băutură caldă sau rece. În multe părți ale lumii se adaugă și la multe rețete, și chiar și în Cehia puteți întâlni deja deserturi Matcha în multe cafenele. Dacă alegeți o versiune caldă a băuturii, vă recomandăm să folosiți un tel special Matcha pentru preparare.
SFAT despre cum să pregătiți corect un meci:
Pregătiți un castron mai larg, o linguriță, un tel și apă fierbinte
Scoateți 1/2 linguriță de matcha din pachet și cerneți-o printr-o sită într-un bol
Turnați matcha cu 1 decilitru de apă la o temperatură de 75 0C (în condiții normale, apa se răcește la această temperatură la aproximativ 2 minute după fierbere)
Înmuiați telul și spumați matcha.
Puteți apoi să pregătiți pur și simplu versiunea rece într-un agitator. Folositi 2 - 4 g la 200 ml apa si nu uitati sa agitati bine pentru ca bautura sa aiba o consistenta spumoasa delicioasa. Poti incerca si varianta rece sau calda cu lapte, ideal nuca de cocos sau migdale, datorita caruia vei mentine un raport echilibrat de nutrienti.