Leguminoase
Leguminoasele au o istorie lungă, inclusiv înregistrări ale consumului lor în Orientul Mijlociu cu peste 11.000 de ani în urmă de către unele dintre cele mai vechi civilizații. Astăzi, acestea sunt un aliment folosit în diferite bucătării din întreaga lume. Leguminoasele sunt o sursă excelentă de mai mulți nutrienți importanți, inclusiv o gamă largă de vitamine, minerale, dar mai ales proteine și fibre vegetale.
Leguminoasele au reprezentat o mare parte din dieta strămoșilor noștri, cu care cu greu ne putem compara cu astăzi. Leguminoasele ar trebui să apară în dieta noastră de trei ori pe săptămână. Și sincer, realitatea adesea nu se potrivește cu asta. Din punct de vedere istoric, leguminoasele au apărut în alimentația strămoșilor noștri în principal din cauza lipsei cărnii și a proprietăților lor sațioase. Deoarece disponibilitatea cărnii în lumea occidentală este aproape nelimitată astăzi, carnea predomină în mod clar și mulți au renunțat cu totul la leguminoase din dieta lor.
Unul dintre numeroasele avantaje ale leguminoaselor este in principal ca este un aliment inca curat, fara modificari si interventii in agricultura. Leguminoasele au o cantitate semnificativa de fibre (aprox. 15g), datorita carora sunt capabile sa ne sature mult timp. Prin urmare, ele nu doar fac parte dintr-o dietă rațională, ci sunt recomandate și în regim de reducere. Și întrucât dieta occidentală este săracă în fibre (se spune chiar că nu avem nici măcar jumătate din aportul zilnic recomandat), leguminoasele pot fi un aliment potrivit pentru a schimba acest deficit. În plus, este un aliment potrivit pentru diabetici, deoarece leguminoasele au un indice glicemic scăzut (IG < 50). Amidonurile pe care le conțin leguminoase sunt absorbite lent datorită conținutului lor mai mare de fibre și nu există o creștere bruscă a zahărului din sânge.