Leguminoase
Leguminoasele au o istorie îndelungată, inclusiv înregistrări ale consumului lor în Orientul Mijlociu, în urmă cu mai bine de 11.000 de ani, de către unele dintre cele mai vechi civilizații. Astăzi, este un aliment folosit în diferite bucătării din întreaga lume. Leguminoasele sunt o sursă excelentă de mai mulți nutrienți importanți, inclusiv o gamă largă de vitamine, minerale, dar mai ales proteine vegetale și fibre.
Leguminoasele reprezentau o mare parte din alimentația strămoșilor noștri și cu greu putem compara acest lucru cu ziua de azi. Leguminoasele ar trebui să apară în dieta noastră de trei ori pe săptămână. Și, cu mâna pe inimă, de multe ori realitatea nu corespunde. Din punct de vedere istoric, leguminoasele au apărut în alimentația strămoșilor noștri mai ales din cauza lipsei de carne și datorită proprietăților lor sățioase. În prezent, deoarece disponibilitatea cărnii este aproape nelimitată în lumea occidentală, carnea predomină în mod clar, iar legumele au fost eliminate complet din alimentație de către mulți.
Unul dintre numeroasele beneficii ale leguminoaselor este faptul că este un aliment care este până acum pur, fără modificări sau intervenții agricole. Leguminoasele au o cantitate considerabilă de fibre (aproximativ 15 g), datorită cărora sunt capabile să ne hrănească pentru o perioadă lungă de timp. Prin urmare, ele nu fac parte doar dintr-o dietă rațională, ci sunt recomandate și într-un regim de reducere. Și cum dieta occidentală este săracă în fibre (se spune chiar că nu avem nici măcar jumătate din aportul zilnic recomandat), legumele pot fi un aliment potrivit pentru a inversa această deficiență. În plus, este un aliment potrivit pentru diabetici, deoarece leguminoasele au un indice glicemic scăzut (IG < 50). Amidonul pe care îl conțin leguminoasele este absorbit lent datorită conținutului mai mare de fibre și nu există o creștere bruscă a glicemiei.