Iodul
Iodul este considerat ca fiind unul dintre mineralele esențiale pentru organismul nostru. Este deosebit de important în timpul sarcinii, deoarece reglează metabolismul glandei tiroide, care controlează creșterea și dezvoltarea întregului organism. Hormonii tiroidieni joacă un rol important într-o varietate de funcții corporale, inclusiv în metabolism, sănătatea oaselor, răspunsul imunitar și dezvoltarea sistemului nervos central (SNC).
Corpul uman nu poate funcționa fără acest element important. Acesta joacă un rol esențial și critic în producerea de hormoni tiroidieni (tiroxină și triiodotironină). Aceste substanțe de natură lipofilă sunt formate din aminoacidul unic tirozină, care este unitatea de bază. Organismul poate produce singur această componentă. Din nefericire, pe măsură ce îmbătrânim, producția de tirozină din organism scade practic, așa că oamenii trebuie să o suplimenteze. Dacă o persoană are suficient iod în corpul uman, atunci este mai vitală și mai activă. Se poate spune că iodul are un efect pozitiv asupra organismului nu numai asupra sănătății, ci și asupra forței vitale în sine.
Iodul ajută la transformarea hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) în triiodotironină (T3) și tiroxină (T4). Această conversie este importantă pentru buna funcționare a glandei tiroide. Un dezechilibru de iod poate duce la o supra- sau subactivitate a glandei tiroide.
Alimentele îmbogățite cu iod călătoresc prin sistemul digestiv, separând restul alimentelor de iod. Aceasta trece în fluxul sanguin și de acolo este preluată de receptorii tiroidieni. Dacă organismul nu are cantitatea necesară de iod, nu se formează nivelurile hormonale necesare.
Următoarele alimente sunt cele mai mari surse de iod (pește marin, alge marine și fructe de mare). Conținutul de iod al acestor produse variază foarte mult. În termeni procentuali, acesta ajunge uneori la sute de procente. Această diferență este în mare măsură legată de locul de origine și, de asemenea, de variațiile sezoniere.