Fructe și legume liofilizate
Fructele liofilizate sunt tratate printr-un proces special de congelare blândă. În comparație cu fructele uscate clasic, își păstrează până la 90% din proprietățile sale originale, precum formă, gust, culoare și conținut ridicat de vitamine, minerale și fibre. Puteți mânca fructe liofilizate singure sau le puteți adăuga la smoothie-uri, muesli, iaurt, terci, ceai și copt.
Liofilizarea, sau fructele liofilizate, este o procedură tehnologică relativ nouă, în care fructele sunt congelate înainte ca presiunea ambientală să fie redusă. Fructul trece prin așa-numita sublimare, în care apa înghețată se evaporă direct în vapori de apă, eliminând 99% din apa din fruct. Fructul este plasat într-o cameră cu vid unde temperatura este sub zero. Temperatura crește încet și moleculele solide de apă intră în stare gazoasă fără să devină lichide. În același timp, se păstrează structura fructului și valoarea nutritivă a acestuia.
Astăzi, această procedură se confruntă cu un boom complet, deoarece este o oportunitate de a te bucura, de exemplu, de căpșuni, zmeură sau mure chiar și în lunile de iarnă, în timp ce fructului nu îi lipsește gustul specific. O concepție greșită comună este că fructele liofilizate au mai mult zahăr decât fructele proaspete. Este un mit. Diferența reală este concentrația de zaharuri, nu cantitatea.
De ce să alegeți fructe liofilizate?
Fructul își păstrează gustul natural.
Toate vitaminele și mineralele sunt, de asemenea, conservate.
Durată lungă de valabilitate.
Ideal pentru călătorii deoarece cântărește doar câteva grame.