Enzimele digestive
Enzimele digestive sunt substanțe capabile să descompună grăsimile, carbohidrații și proteinele din alimente. Enzimele digestive ajută la digerarea alimentelor în stomac, astfel încât alimentele nedigerate să nu ajungă în intestine, unde pot afecta negativ bariera intestinală, care este peretele prin care nicio toxină nu ar trebui să pătrundă în organism.
Enzimele digestive sunt proteine complexe care ajută la descompunerea alimentelor în molecule mai mici. Aceștia sunt, în esență, catalizatori care accelerează procesele chimice de digestie. Fiecare dintre grupele de nutrienți (carbohidrați, grăsimi, proteine) trebuie să fie descompusă în molecule mai mici. Numai aceste molecule pot traversa apoi peretele intestinal și pot intra în fluxul sanguin pentru a fi utilizate ulterior. Fără enzimele digestive, nu am putea absorbi niciunul dintre nutrienții din dieta noastră. Cu alte cuvinte, enzimele digestive nu sunt doar benefice, ci sunt absolut esențiale pentru funcționarea organismului. De ce? Pentru că transformă alimentele complexe în compuși mai mici, inclusiv aminoacizi, acizi grași, colesterol, zaharuri simple și acizi nucleici (care ajută la formarea ADN-ului).
Se estimează că există mai mult de 50.000 de enzime digestive. Cele mai importante dintre acestea sunt amilaza, lipaza, proteinaza, betaina HCl, papaina, bromelaina.
Am pregătit un articol pe această temă în care puteți citi despre funcțiile intestinului, ce este bariera intestinală sau de ce sănătatea intestinului este esențială pentru imunitate.