Digestie
Digestia este un proces biochimic metabolic care are ca scop absorbția substanțelor nutritive din alimente. Alimentele sunt descompuse în substanțe mai simple și mai mici care pot fi absorbite de organism. Întregul proces digestiv și sănătatea tractului gastro-intestinal pot fi influențate în mare măsură și, astfel, pot fi atenuate simptomele neplăcute care sunt adesea cauzate atât de o funcție enzimatică deficitară, cât și de un microbiom dezechilibrat.
Procesul digestiv și cum să îl susținem
Digestia începe în gură, când glandele salivare produc enzime digestive care descompun moleculele mai complexe de amidon în molecule mai simple în timpul mestecatului. O enzimă numită amilază descompune amidonul (carbohidrați complecși) în zaharuri pe care organismul le poate absorbi mai ușor. Saliva conține, de asemenea, enzima lipază, care descompune grăsimile. Din gură, alimentele ajung în stomac, unde se amestecă cu acidul gastric (acid clorhidric), care este responsabil pentru descompunerea proteinelor. Acidul gastric este necesar pentru activarea enzimelor digestive endogene, pentru o digestie corectă a alimentelor și eliberarea substanțelor nutritive (în special calciu, magneziu, fier, vitamina C, vitamina B12 și acid folic) și, cel mai important, pentru protecția împotriva agenților patogeni. Alimentele cu acid gastric se deplasează apoi în intestinul subțire, care stimulează eliberarea sucului intestinal care conține enzime pancreatice (unde sunt produse majoritatea enzimelor), bicarbonat de sodiu și bilă. Acest suc intestinal se amestecă cu alimentele și le descompune împreună cu enzimele. Acest lucru permite ca nutrienții să fie absorbiți în sânge prin intestinul subțire.
Digestia are loc în stomac și în intestin, așa că este indicat să menținem aceste organe ale tractului gastrointestinal în stare bună. În această categorie avem enzimele digestive, probioticele, prebioticele, precum și suplimentele alimentare complexe pentru vindecarea barierei intestinale.
Spre deosebire de probiotice, enzimele digestive sunt proteine nealimentare și fiecare tip de enzimă are un rol unic în digestie. Fiecare enzimă este specializată în digerarea propriului tip de macronutrient. Se estimează că există mai mult de 50.000 de enzime digestive. Cele mai importante dintre acestea sunt amilaza, lipaza, proteinaza betaine HCl, papaina, bromelaina.
Ierburi și sfaturi pentru o digestie mai bună
Cunoaștem deja importanța probioticelor și a prebioticelor. Dacă doriți să faceți un efort suplimentar pentru digestia dumneavoastră și preferați plantele medicinale, iată câteva care pot contribui la procesul digestiv.
Există nenumărate plante medicinale care sunt folosite pentru a susține tractul digestiv în întreaga lume, din India, Peru, Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și nu numai. Fiecare dintre plantele digestive are o proprietate bioactivă diferită care poate ajuta. Unele dintre cele mai eficiente sunt cu siguranță feniculul, scorțișoara, turmericul, ghimbirul, menta, oregano sălbatic sau amestecul de schinduf, care se adaugă la alimente sau se ia înainte de mese sub formă de capsule. Este un amestec clasic de nu unul, ci trei condimente care sunt cunoscute pentru a ajuta la susținerea digestiei și a funcției stomacale. Amestecul este de ghimbir, piper lung și piper negru. În Ayurveda, trikatu este folosit pentru a stimula agni sau focul digestiv. Ghimbirul este renumit pentru proprietățile sale protectoare pentru sistemul gastrointestinal; piperul negru susține absorbția nutrienților și funcția digestivă, iar piperul lung are efecte detoxifiante. Împreună, acestea ajută organismul să descompună alimentele în stomac și intestine.
Alegeți mese ușoare, cu multe legume.
Evitați alimentele prelucrate industrial.
Faceți multă mișcare.
Limitați consumul de cafea.
Nu înghițiți.
Acordă-ți zece minute de odihnă după ce mănânci.
Consumați alimente fermentate care au bacterii benefice - iaurt , kefir, kimchi, varză murată și murături.