Ceaiuri verzi
Cea mai bună calitate a ceaiului verde aduce corpului dumneavoastră energie, este plin de antioxidanți și stimulează sistemul nervos. Pe lângă efectele deja menționate, este, de asemenea, bun pentru sprijinirea memoriei, creșterea performanței și menținerea unei stări bune de spirit.
Originea și procesarea ceaiului verde
Originea ceaiului verde începe în China, datând din anul 2737 î.Hr. În ultimele decenii, popularitatea ceaiului verde a continuat să crească. În majoritatea magazinelor de cafea și ceai, veți găsi o gamă largă de băuturi din ceai verde, de la ceaiul verde jasmin până la ceaiul verde rece cu matcha. Pe lângă versatilitatea sa în gusturi, au loc multe descoperiri în domeniul sănătății datorită cantității mari de antioxidanți. Cu cât învățăm mai mult despre acest ceai uimitor, cu atât devine mai impresionant și benefic.
Ceaiul provine din planta Camellia Sinensis. Indiferent dacă este negru, verde sau alb, modul în care se permite oxidarea în timpul procesului de uscare determină culoarea ceaiului. Ceaiul verde face parte din frunzele cu o perioadă mai scurtă de uscare de aproximativ 1-2 zile, pentru a preveni oxidarea. Perioada mai scurtă de uscare asigură că frunzele își păstrează culoarea verde. Când umiditatea se evaporă, frunzele sunt supuse unui proces de încălzire pentru a fi fierte. Metodele de încălzire pot varia în funcție de tehnica și regiune. Ceaiurile verzi chinezești folosesc metoda prăjirii în tigaie, în care ceaiul este prăjit într-o tigaie sau wok, astfel încât au o culoare mai palidă. Metoda japoneză presupune aburirea profundă a ceaiurilor, ceea ce le conferă o culoare verde mai strălucitoare. Ultimul pas este rularea manuală a frunzelor de ceai, pentru a stoarce excesul de apă sau seva.
Câteva tipuri populare de ceai verde
Gunpowder - este cel mai popular tip de ceai verde chinezesc, cultivat în provincia Zhejiang din China. Gunpowder își datorează numele faptului că frunzele de ceai sunt rulate și au un gust distinctiv.
Dragonwell (Long Jing) - la fel ca Gunpowder, acest ceai crește în provincia Zhejiang din China. Frunzele de ceai sunt plate, au o nuanță verde jad și un gust curat și delicat.
Sencha - cel mai comun ceai verde din Japonia și cel care este adesea considerat „ceaiul zilnic”. Acest ceai este expus direct la soare și este procesat prin metoda fierberii (infuzie), care îi conferă un gust clar de iarbă.