Ceaiuri verzi
Ceaiul verde de înaltă calitate oferă energie corpului tău, este plin de antioxidanți și stimulează sistemul nervos. Pe lângă efectele pozitive deja menționate, este bună și pentru susținerea memoriei, creșterea performanței și menținerea unei bune dispoziții.
Originea și prelucrarea ceaiului verde
Originile ceaiului verde au început în China, datând din 2737 î.Hr. Ceaiul verde a crescut constant în popularitate în ultimele câteva decenii. O varietate de băuturi cu ceai verde pot fi găsite în majoritatea magazinelor de cafea și ceai, de la ceai verde fierbinte cu iasomie la matcha cu gheață. Pe lângă aromele sale versatile, există multe descoperiri de sănătate datorită cantității mari de antioxidanți. Cu cât aflăm mai multe despre acest ceai uimitor, cu atât devine mai impresionant și mai benefic.
Ceaiul provine din planta Camellia Sinensis. Indiferent dacă este negru, verde sau alb, tipul de oxidare permis în timpul ciclului de uscare determină culoarea ceaiului. Ceaiul verde se numără printre frunzele cu un timp de uscare mai scurt de aproximativ una până la două zile pentru a preveni oxidarea. Un timp de uscare mai scurt asigură că frunzele își păstrează culoarea verde. Pe măsură ce umiditatea se evaporă, frunzele intră în procesul de încălzire pentru gătit. Metodele de încălzire pot varia în funcție de tehnică și regiune. Ceaiurile verzi chinezești folosesc metoda pan-roasting, în care ceaiul este prăjit într-o tigaie sau wok, astfel încât au o culoare mai deschisă. Metoda japoneză constă în aburirea profundă a ceaiurilor, ceea ce le conferă o culoare verde mai strălucitoare. Pasul final este să rulezi, răsuciți sau răsuciți manual frunzele de ceai pentru a stoarce excesul de apă sau seva.
Câteva tipuri populare de ceai verde
Praf de pușcă - Acesta este cel mai popular tip de ceai verde chinezesc, cultivat în provincia Zhejiang, China. Praful de pușcă și-a primit numele deoarece frunzele de ceai sunt rulate și au un gust specific.
Dragonwell (Long Jing) - ca și praful de pușcă, acest ceai crește în provincia Zhejiang din China. Frunzele de ceai sunt plate, au o nuanță strălucitoare de jad și au o aromă curată și blândă.
Sencha - Cel mai comun ceai verde din Japonia și unul care este adesea considerat un „ceai de zi cu zi”. Acest ceai este expus direct la lumina soarelui și este prelucrat prin metoda de fierbere (decoct), care îi conferă un gust strălucitor de iarbă.